Skip links

SÜREKLİ İYİLEŞTİRME ANLAYIŞI: ‘‘DOUBLE LOOP ÖĞRENEN PUKÖ DÖNGÜSÜ

Organizasyonlar kendi yarattıkları problemleri çözer diye bir söz var. Yani biz problemleri ithal etmiyoruz esasında bu problemleri biz yaratıyoruz .Yine yarattığımız bu problemlerin mutlaka denenmemiş daha iyisi alternatif çözümleri bulunmaktadir. Sürekli iyileştirme anlayışı ile bugün dunden daha iyi olmasi icin gayret sarf edilmelidir.

-önemli olan bu alternatif daha iyi cozumleri bulmak ,bulmasi icin gerekli ortami yaratmaktir.

– esasinda gunumuzde cok kere tekrar edilen inovasyonun en cok ihtiyaci duyulan kisimlarindan biri de mevcut problemlere yeni cozumleri bulmak olmalidir.

– yeni cozumlere oncelikle yaraticilik gereklidir ancak yaratici bir organizasyon icin de buna uygun bir Iklim ve kulture sahip olmak lazim.

-Yine bu yaratici kulturun bir parcasi olarak (ki burada bircok yapilmasi gereken unsur vardir bunlardan biri olarak )ogrenen organizayon modelidir. Model bircok detay ile incelenebilir ve teorinin detayina hakim olunabilir. -Burada benim ozellikle bahsetmek istedigim ise “double loop ogrenen puko cevrimi” diye tarif ettigim yaklasimdir.

 

“ double loop ogrenen puko cevrimi”uygulamasinda dikkate deger onemli konulari ise sunlardir;

* PUKO; planla, uygula, kontrol et, onlem cevriminde tum sorunlar ve problemler ele alinabilir .Bu sistematik yaklasimin ozunde yaratici cozumu daha dogrusu cozumu bulmak ve uygulayip sonuca bakarak tekrar yeni onlemleri planlamak vardir. Fakat bu yeterli degildir.Zira anlam yonetiminin geregi olan uc asamanin ilk asamisi atlanmis olur.

 

*1- problemin tanimi

2- yaratici cozum

3- uygulama ve test dongusundeki 1nci asama olan problemin tanimi sabit duragan bir kavram degildir. *Problem de sartlara ve zamana gore degismekte ve/ veya tekrar tarif edilmek zorunda kalinmaktadir. *Dolayisi yukarida bahsedilen puko cevriminin yaninda bir dongu daha var ; problem tarifinin gozden gecirilmesi ve yeni sartlara gore tekrar tarif edilmesi.

*Puko cevriminin her dongusunde uygulama sonuclari kontrol edildikten sonra yeni onlemler almadan once problemin tarifi tekrar yapilmalidir.

*Cogunlukla problemin tarifi yalnis oldugundan bulunan yaratici cozumler iistenen kadar ise yaramamaktadir.

Cozum iyi ama problem yalnis tarif edilmistir.

*Eger problem dogru tarif edilmis , yaratici cozum uygulanmis hala bir sonuc alinamiyorsa ya sorun yaratici cozumdedir yada uygulama yontemimizdedir.

*cogunlukla gerekli basari saglanamadigi zaman bulunan cozume yuklenme ve hatayi cozumde arama egilimi vardir .

 

Ancak sistematik yaklasim ile yaratici cozumun yaninda mutlaka problemin tarifine ve cozumun uygulama metoduna da bakilmalidir.

 

Bahsedilen bu yaklasimlari hayatin bir parcasi yaparak,surekli faaliyetlerle ve duzenli gozden gecirmelerle,herkesin katilimi ile yapilmasi “ surekli iyilestirme “ olarak tarif edilebilir.

Nuri Düzgören

Bu web sitesi, web deneyiminizi iyileştirmek için tanımlama bilgilerini kullanır.
Keşfet
Sürükle